torek, 11. december 2012

GOSTILNA za poroko

Ko je te dni že toliko govora o gostilni, pa naj bo še moja tema za poroko gostilna.
V Sloveniji je gostilna še vedno IN, drugot po svetu pa je IN vse drugo kot gostilna: dvorane, hale, vrtovi, parki, travniki.



In zakaj še vedno silimo v gostilno. Nikoli nisem razumela čara temačnih soban, razdeljenih svatov po prostorih, večen vonj po hrani, mešanje svatov z drugimi gosti ali celo svati druge poroke,... In poročni meni: pohanje namočeno v omaki pečenke, tenstan krompir, sirovi štruklji in kuhana zmrznjena zelenjava.


Ne bom rekla, da so takšne gostilne vse. Najdejo se svetle izjeme, ki pa seveda z '1EUR' več pri meniju, dostikrat odbijejo stranko in se mladi par prehitro zadovolji z osnovnim vsako tedenskim nedeljskim kosilom. Žalostno!


V tem članku raje ne ponudim možnosti poroke v poročnem šotoru, ker bi to bil višek predrznosti.


In kaj je najhujše, ker družina hodi v gostilno, kjer bo hčerkina poroko za vsako slovesnost: krst, birmo, obletnico, pogreb, tam se je poročil že brat in bog ne daj že vsa dekleta iz ulice. To je vaška gostilna, mimo katere se ne da.

Če izbereta poroko v gostilni, izberita predrzno in drugačno. Tenstan krompir in pečenko, bosta v nedeljo jedla pri tašči. Svatom ponudita nekaj kar ne jejo vsak vikend! Razdrobita statičnost poroke v gostilni, kjer se večino časa sedi, ali pa so svatje zunaj na cigareti. Izberita noro dober ansambel. Morda se z vodjo kuhinje dogovorita za samopostrežno večerjo, kjer bodo svatje 'migali', si vzeli kar jim v trenutku zapaše in kolikor vejo da bodo pojedli. Če vama to ne paše, naj ima večerja več hodov.


Ko izbirata gostilno za poroko pazita:
  • da ima dovolj parkirišč za svate
  • če bo poroka poleti je fino, če ima gostišče vrt, kjer bi svatom postregli hladno predjed
  • vsi svatje MORAJO sedeti v enem prostoru
  • dovolj veliko plesišče
  • velika raznolikost hrane
  • povprašajta koliko bo v času poroke v gostilni še drugih gostov
  • do kdaj morate zaključiti z poročnim slavjem
  •  naj bo čim bolj svetel prostor
Pazita tudi pri poročni dekoraciji, ki vama jo ponudi gostilna. Včasih vam zraven k meniju zaračunajo tudi namizne aranžmaje, ki pa so lahko zelo mini. Morda kakšna svečka in cvet (morda celo svileno cvetje). Nikokor ne mislim, da naj bodo mize bogato okrašene. Pomembno je, da je poročna dekoracija miz v stilu z vajino porko.


www.zelimo.si
www.porocnadekoracija.blogspot.com
www.najina-poroka.com