nedelja, 14. februar 2010

CERKVENI OBRED

Danes se mladi vse manj odločajo za potrditev zakona pred Bogom.
A kljub temu se še najdejo tisti, ki pravijo, da jim DA pred matičarjem ne pomeni nič in da je tisti pravi izrečeni da, DA v cerkvi. Češ, da je civilni obred tako kratek in neoseben, da ob tem ne čutijo nič. Šele v cervi, pred Bogom dobi njun zakon pravi pomen.
In tudi prisega pred Bogom zahteva nekaj več priprav, kot pred matičarjem.
Za civilni obred potrebujete le osebne dokumente, vsak svojo pričo ter kraj kjer bosta sklenila zakonsko zvezo.
V primeru cerkvenega obreda, pa potrebujeta tudi duhovno pripravo. Opraviti morata šolo Priprava na sveti zakon ter se pred poroko spovedati. Tudi pri izbiri prič, morata biti bolj doslednja, kajti priča mora biti krščena ter prejeti zakrament sv. birme.

Kraj in cerkev lahko mladoporočenca izbereta sama, prav tako duhovnika, ki ju bo poročil. Seveda pa je nekako navada, da se poročita v domači župniji enega od mladoporočencev.

Poleg duhovne priprave, je potrebno pripraviti tudi prostor. Ponavadi se v cerkvi vsi izogibajo balonov, tako da so bolj priporočljive cvetlice, pentlje in svečke.
Vsaka cerkev ima nekoga, ki jo krasi. Zato se najprej pogovorite s to osebo, da ne bi prišlo do dvojne dekoracije ali celo zamer. V primeru, da je na isti dan v cerkvi še kakšna druga poroka poleg vajine, se pogovorita tudi z drugim parom. Tako vaju bo prišlo ceneje, dela bo manj in vsi boste zadovoljni.
V cerkvi velja pregovor: manj je več. Zato nikar ne pretiravajte s cvetjem. Primerna je dekoracija oltarne mize in skromni manjši aranžmaji samega oltarja. Tudi če so okrašene strani klopi izgleda lepo. Morda naredita skozi cerkev špalir iz svečk (čajne svečke naj bodo v večjih kozarčkih, kar bo preprečilo, da bi se kdo opekel ali celo zažgal).

P.S.: aranžma, ki bo na oltarni mizi, lahko preneste na mizo pri civilnem obredu in nato v gostilno za svatbo.

sobota, 13. februar 2010

REVIJA - FLOWERS MODERN WEDDING

Na našem tržišču najdemo bolj malo poročnih revij. Drugače je v tujini.
Pred seboj imam revijoFLOWERS - Modern Wedding (ZDA), kjer je polno idej in koristnih napotkov. Presenetile so me slike poročnih šopkov, v katere so vpletene robidnice, kakiji, žir, limete in grozdje, cvetovi artičok - NORO in DRZNO.
Tu strokovnjaki svetujejo, da izberite cvetje glede na sezono, kajti tako so cvetlice kompaktne in tudi cena je ugodna. V vsakem primeru pa se posvetujte s cvetličarjem, ki vam bo znal svetovati.
Ker prihaja pomlad naj vam pomagam s cvetjem. Predstavnice pomladi so: kala, lilija, narcisa, frezija, gardenija, hiacinta, tulipan, šmarnica, luziantus, potonika.


frezija - bela, rumena, rdeča, vijolična
Roža ima močan vonj.
lilija - krem, rumena, oranžna, roza, rdeča
Izberate lahko med dišečimi in nedišečimi cvetovi.
Pozorne bodite na prašnike, ki puščajo madež.


potonika - bela in roza


lusiantus - bela, krem, vijoločna, roza
kala - bela, rumena, oranžna, temno rdeča
Cvet je primeren za ležeč šopek.
gardenija - belaTe cvetlice pa lahko kombinirate z cvetjem, ki ga najdemo v cvetličarnah skozi vse leto: anturium, nagelj, marjetica, različne vrste orhidej, gerbera, šlajer, vrtnica.
Glede barv pa svetujejo: pomlad - pastelne barve, poletje - svetle, žive barve, jesen - mirne barve in barve draguljev, zima - odtenki krem barve, zelene in rdeče.

Jutri pa namenim nekaj besed o krasitvi cerkve.

četrtek, 11. februar 2010

NAŠ NOVI NASLOV

V vsej gužvi, ki jo imamo od srede januarja, mi še ni uspelo napisati, da smo se končno preselili v nove prostore. Zdaj je naš naslov LJUBLJANSKA CESTA 19/a Kamnik-Duplica (pod slaščičarno srček). Prostor je tako zelo prijeten za delo, tako da bi bila tam kar 8 delavnih ur, kljub temu, da sem na porodniški. Vendar v lastnem podjetju nikoli ne moreš v pravem pomenu uživati porodniško oz. bolniško. Če uživaš v delu ni to tako hudo.
Zdaj smo se v novem salonu opremili še z novimi revijami iz ZDA in zadnjimi številkami Vjenčanje - nove slikice, nove ideje.

ponedeljek, 08. februar 2010

POROČNA OBLEKA

Najprej: ČESTITKE Gorazdu in Tini za malega Lovrota!


Na vsakem poročnem sejmu prevladuje ponudnikov poročnih oblek. Novo leto, nova moda, nova kolekcija.


Ali lahko privarčujemo pri poročni obleki?

V primeru, da si obleko izposodimo, izberite tisto, ki ni iz zadnje kolekcije.
Morda si obleko raje kupite. Možnosti so npr. preko ebay-a. Mogoče se sliši čudno vendar tudi nekateri poročni saloni kupujejo poročne obleke prav na tej strani in jih drago prodajajo naprej. Obleke lahko kupite tudi v nekaterih poročnih salonih, kjer imajo razprodajo starejših modelov.
Pri tem bodite pozorne, kolikokrat je bila obleka že zožana in širjena. Ali ima kje kakšen madež, ki ne gre iz blaga. Nekatere neveste si omislijo večerno obleko bele barve ter v njej zgledajo prav tako fantastično
Poročno obleko pa vam lahko sešije tudi šivilija. Tako boste na svoj najlepši dan nosile obleko, ki bo narejena le za vas, točno takšna o kateri ste sanjele že od nekdaj. Prosite šivilijo, da vam obleko naredi tako, da jo boste lahko nosile še po poroki (npr.: narejena naj bo iz dveh delov, tako da boste korzet lahko nosile tudi v kombinaciji s hlačami ali drugim krilom ali pa jo po poroki prosite za predelavo).

Neveste imate možnosti res veliko.
Nekoliko drugače je pri ženinih.

Nekaj malega možnosti je izposoja moških oblek. Vendar verjetno ne boste imele nič proti, če bo omara vašega bodočega moža premogla vsaj eno elegantno obleko. Morda se po obleko odpravita, ko so razprodaje. Bodita pa pozorna, da ni narejena iz kakšnega toplega materiala, poroka pa bo poleti. Prav tako bodita pozorna pri kupovanju srajc. V poletnem mesecu, si bo ženin verjetno zaželel srajco s kratkimi rokavi. Morda kupita kar dve srajci. V primeru, da vama prijatelji pripravljajo šrango, bo prva srajca hito premočena in bo prav udobno pred obredom se preoblečti.

Mnogi se po poročne obleke odpravijo tudi v tujino npr.: Graz - kjer je največji poročni salon ali v Zagreb, kjer imajo pestro izbiro moških oblek.


Objavljam še nekaj slik iz zagrebškega sejma
nedelja, 07. februar 2010

AVTO NA POROKI

Tu lahko privarčujete veliko.
Če vama avtomobili ne pomenijo veliko, se lahko peljete oz. vaju peljejo z avtomobilom sorodnika ali vajinim lastnim avtomobilom.
V primeru, da si želita nekaj drugačnega imata na voljo avto hiše, ki sposojajo vse oz. avtomobile, kateri so registrirani.
Tudi za tiste, ki se na poroko želite pripeljati z limuzino je v Sloveniji nekaj ponudbe, vendar še daleč ne toliko raznolike kot na Hrvaškem.

Notranjost limuzine, ki se sveti in utripa.
Na skoraj vsakem vogalu je TV.
Limuzina pa je tudi opremljena s prigrizki in penino.
Obstajajo možnosti izposoje starih avtomobilov, kater cene pa so kar precejšnje.


Premislita, ali se vama pri tem splača varčevati.
Fotografije: zagrebški sejem 6. februar 2010

sobota, 06. februar 2010

POROČNI SEJEM ZAGREB

Danes in jutri v zagrebški ARENI poteka poročni sejem. Kdor ima čas in voljo se splača iti pogledat. V primeru, da boste v zimskem zasneženem dnevu raje doma, pa bom za vas jutri objavila fotke.

torek, 02. februar 2010

NAREDI SI SAM

Če ste ustvarjalne, je poroka pravo dejanje, kjer lahko pokažete svoje umetniške sposobnosti.

Prvo, kar lahko narediš sama, so vabila za povabljene. V papirnici si izberi papir in kuverte. Malo preleti internetne strani in najdi kakšen zanimiv motiv http://www.istockphoto.com/index.php (v angleščini vtipkaj npr. wedding invitation,...) in obliko vabila. Sledi tekst, ki ga lahko tudi oplemenitiš z zanimivimi mini slikicami in suhoparen tekst spremeniš v igrivega. Če vama je všeč, dodaj kratek ljubezenski verz npr.: V življenju so pomembne tri stvari: LJUBEZEN, LJUBEZEN, LJUBEZEN.
V istem slogu naredi sedežne rede in jedilne liste.
Seveda to vzame velikoooo časa, zato se loti delanja vabil kakšen mesec preden jih bosta začela nositi na okoli. (Ja, vabila se nosijo osebno. Pošiljajo se le tistim, ki so zelo daleeeč doma.)

Prav tako lahko narediš sama zahvale za svate. Bodi drzna in se spomni kaj čisto svojega in drugačnega.

Nekatere se lotijo izdelati tudi same poročni šopek. Na mnogih internetnih straneh si lahko ogledaš, kako se to naredi, vendar na mojem mestu pri tem ne bi reskirala! Naj strokovnjaki naredijo kar znajo najbolje.

Ali se pri izdelavi stvari doma tudi kaj privarčuje?
Dobro premisli in preračunaj. Zraven ne pozabi šteti svojega časa, vožnje do trgovin, živcev, ker v trgovini nimajo takšnega papirja kot si si ga zamislila,...