sreda, 15. januar 2014

ALKOHOL na poroki

Alkohol na poroki je obvezna 'sestavina'. Redko katera poroka je zasnovana le na brez alkoholni pijači. Koliko in kater alkohol je priporočljiv?

Če dan začnete s šrango, bo pogostitev verjetno tudi doma. Pazita, da se svatje ne napijejo že v samem začetku. Pred vami je še dolg dan in verjetno še kar nekaj prevoženih kilometrov. Postrežita jim s svežo limonada in morda šilce domačega žganja. Tukaj zelo omejita alkoholno pijačo.

Po civilnem obredu nazdravite s penino. Kozarček na osebo bo dovolj. Zraven svatom pripravita vsaj nekaj sadja ali kakšen manjši slan prigrizek.


Po cerkveni poroki lahko nazdravite z vino. Še posebaj, če bosta imela v mašni del vključen blagoslov vina. Blagoslovljeno vino spijta skupaj z pričama in starši. Lahko to naredite po maši skupaj še z župnikom, kar v cerkvi. Lahko pa tudi zunaj nazdravita s svati.


Na poročnem slavjem se bosta glede pijače dogovorila z gostincem. Vino in pivo sta običaj na vsaki poroki. Z gostincem pa se natančno dogovorita kako bo z žgano pijačo ter s penino, če bi jo kdo želel.
Kot aperitiv ob prihodu lahko ponudita žganje: wisky, borovničke, kakšen liker, jagermaister,... Ali pa lahko klasične žgane pijače zamenjata za coctail. V lanskem letu se je pil mohito in cuba libre. Morda še kakšen bolj sladek coctail za ženske. Za vsakega en kozarec.


Žgana pijača v večernih urah naj bo omejena, da vaju ne bo šok ob predložitvi računa. Gostincu določita koliko žgane pijače plačata vidva, ostalo naj si svatje plačujejo sami.
Če bosta žgano pijačo čisto omejila ter jo prepovedala prodajati gostincu, se zavedajta, da svatje hodijo drugam. Vem žalostno, vendar to se dogaja. Tako hodijo na skrivaj piti oz. se ga hitreje napijejo, ker na drugi lokacijo spijejo za nazaj in za naprej, ker vejo da kasneje ne bo.
V lanskem letu smo imeli tri poroke, kjer je bilo žganje prepovedano in se je dogajalo točno to!


Poroka ni pijanka, vendar svatje pričakujejo, da se bodo zabavali, tudi z alkoholom.

Namesto klasičnih pijač lahko svatom ponudita bovle, sangrijo, lubenico z vodko,... Nekaj drugačnega in privlačnega.
Pazita da kjer se pije alkohol, je vedno zraven tudi kaj za prigriznit.


Tudi vidva omejita svoje 'potrebe' po alkoholu.


foto: pinterest

Ni komentarjev:

Objavite komentar